رنگ اکریلیک چیست؟
رنگ اکریلیک یكی از پرطرفدارترین رنگ های ساختمانی است که میتواند ظاهر بسیار زیبایی برای نمای داخلی و خارجی منازل و ساختمانهای شما ایجاد کند
اما از رنگ اکریلیک نمیتوان در تمامی فضاهای ساختمان استفاده کرد و استفاده غیر صحیح از آن در مكان مناسب و یا استفاده غیر اصولی از آن میتواند نتیجه منفی داشته باشد و باعث خرابی یا زشت شدن ساختمان شما شود.
به طور کلی اگر میخواهید یک ساختمان با رنگ های زیبا داشته باشد، باید همه چیز را راجع به این رنگ بدانید تا بتوانید بهترین رنگ اکریلیک را انتخاب کنید
درباره رنگ اکریلیک بیشتر بدانیم
در گذشته نقاشی ساختمان محدود به رنگ های روغنی و رنگ های پلاستیک بود. اما با ورود و گسترش رنگ اکریلیک، نقاشی و رنگ آمیزی ساختمان دچار تحول شد. رنگ اکریلیک برای اولین بار در دهه 1940 با رزین به دست آمده از درختان ساخته شد که ویژگی آن در طبیعت، محافظت از درختان در برابر حشرات است. اگرچه این رنگ به دلیل قابلیت تمیزشوندگی آسان، مورد استقبال قرار گرفت اما تا قبل از سال 2005 با مشکلاتی نیز رو به رو بود.
به دلیل استفاده از جیوه در تولید رنگ اکریلیک ،مشکلات آلودگی هوا و تشدید بیماری های تنفسی مانند آسم را به همراه داشت. اما پس از سال 2005 ، تلاش فراوانی به منظور بهینه سازی رنگ اکریلیک صورت پذیرفت تا آن را به رنگی سالم تر و سازگار با محیط زیست مبدل كند. خوشبختانه با رفع این مشکلات دیگر نگرانی ها بابت استفاده از رنگ اکریلیک در منازل و ساختمان ها دیگر وجود ندارد
از ویژگی مهم رنگ های اکریلیک می توان به غیرسمی بودن آن اشاره كرد . رنگ های اكریلیك که بوی کمتری نسبت به سایر رنگها، مانند رنگ روغنی تولید میکند. هنگام استفاده از رنگ روغنی در داخل خانه، بخارهای حاصل از آن ممکن است برای چند هفته در محیط باقی بماند، اما بوی ساطع شده از رنگ اکریلیک پس از خشک شدن به سرعت از بین میرود (قابل ذکر است که بدون توجه به نوع رنگ تهویه کافی هنگام رنگ آمیزی در داخل خانه همیشه ضروری است). از این رو می توان از آن برای رنگ آمیزی اتاق های خواب، اتاق های نشیمن و حتی اتاق های کودکان استفاده کرد.
علاوه بر غیرسمی بودن، رنگ اکریلیک غیر قابل اشتعال بوده و نسبت به انواع رنگ ها با محیط زیست سازگاری بیشتری دارد. هم چنین خطری برای محیط زیست نداشته و میتوان آن را با زبالههای معمولی دفع کرد. اما رنگ روغنی و حلال های مورد نیاز برای رقیق کردن یا تمیز کردن آن بسیار قابل اشتعال هستند. این حلال ها به همراه خود رنگ های روغنی، زباله های سمی محسوب میشوند و طبق مقررات باید آنها را دفع کنند و هرگز نباید در سطل زباله معمولی ریخته یا تخلیه شوند.
نکته جالب در مورد این رنگ های اکریلیک این است که کار با آن ها بسیار ساده تر از رنگ های روغنی است. از آنجا که پایه این رنگ ها آب است، به راحتی قابل استفاده اند و سریع خشک میشوند. بنابراین در مدت زمان کوتاهی می توان دو لایه رنگ را روی سطح موردنظر پیاده کرده و به پوشش صاف و یکنواختی رسید
مزایای استفاده از رنگ اکریلیک
- درخشش قابل قبول با قابلیت پوشانندگی سطوح و لکه ها
- خشک شدن سریع
- استفاده آسان
- غیر سمی بودن
- امکان اعمال دو لایه رنگ در یک روز
- قابلیت تمیزشوندگی بالا
- غیر قابل اشتعال بودن
- امکان استفاده در تمامی سطوح
- عدم نیاز به پرایمر در بعضی از سطوح
- قابلیت شستشو
- مقاوم در برابر اثرات نور خورشید و نفوذ رطوبت
موارد استفاده از رنگ اکریلیک
رنگ های اکریلیک در دسته رنگ های پايه آب قرار دارند و به صورت نیمه براق ، براق و مات مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از رنگ های اکریلیک بر روی كليه سطوح مختلف امکان پذیر مي باشد . رنگ های اکریلیک بر روی سطوحی که قبلا با رنگ اکریلیک یا رنگ روغنی رنگ آميزي شده اند، قابل اجرا مي باشد. حتی می توان از آن ها در قسمت های بدون پوشش و بدون رنگ نیز استفاده کرد. ولي بر روی رنگ های براق قابل استفاده نیستند.
نکته مهم در استفاده از رنگ های اکریلیک این است که باید به نوع آن ها توجه نمود. به این معنا که رنگ های اکریلیک که برای دیوارهای داخلی تعریف شده اند برای استفاده در نمای ساختمان مناسب نیستند. رنگ نمای ساختمان ها در معرض شرایط آب و هوایی مختلفی قرار دارند. بنابراین باید از نظر زیبایی چشم نواز و در برابر شرایط نامساعد جوی مقاوم باشند. رنگ های آکریلیک به دلیل سبکی و مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی یکی از بادوام ترین رنگ ها برای استفاده به عنوان رنگ نمای ساختمان می باشد.
رنگ های اکریلیک مزایایی دارند که آن ها را در صدر انتخاب نقاشان برای و نمای ساختمان قرار می دهد که از میان آن ها می توان به پوشش عالی، مقاومت در برابر آب و محافظت از سازه در برابر رطوبت، قابلیت تبخیر و خروج آب، مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی، چسبندگی بالا، قابلیت شستشوی آسان و نتایج زیبایی شناختی اشاره نمود. قابل ذکر است که نقاشی سطوح و دیوارهای خارجی و انجام رنگ نمای ساختمان با سختی هایی همراه است که رنگ اکریلیک با ماندگاری بالای خود و طولانی کردن فواصل نقاشی، این مشکل را نیز مرتفع می کند.